Co a jak jíst

Cokoli jíme měli by jsme jíst s chutí. pochutnat si. Jíst pomalu a užívat si této slasti.

To co tělo potřebuje, na to dostaneme i chuť. Jedná se o sezonní jídla, chutě.

Pokud ale je jídlo jako droga, máme na tuto potravinu chuť stále. A to nám škodí ! (jedná se především o kávu, cukr, sůl)

-----

1) Určit jaký jste typ člověka, jaké máte trávení. Jestli potřebujete ochlazovat, tedy musíte jíst ochlazující potraviny, nebo naopak.

    Velmi často je to přesně naopak! Ženy, které jsou zavodněné a chladné, zimomřivé, jí jogurty, syrovou zeleninu a svůj stav si jen zhoršují !

2) Před jídlem aperitiv. Jídlo nezapíjet studenou vodou ! Jen teplým čajem ! (tuky se nesrazí a jsou lépe "odbouratelné")

3) lehkou snídani 3 vajíčka (bílkoviny na svaly a Lecitin na mozek)

4) jídlo dobře kousat. (zkuste cca 20-30x) Vychutnat. Proslinit. I "nezdravá" strava je najednou "zdravá". Natrávená. Nezatěžuje a nepoškozuje žaludek a slinivku.

5) po jídle pohladit bříško. Prohřát. (třeba i prohřívacím polštářkem) Po těžkých jíidlech můžeme i promačkat.

6) klid u jídla i po jídle. SIESTA. Pokud nemáme čas, raději nejíst. Nebo maximálně jen něco lehkého. Klidně si i zdřímnout, dát si "20". (minut)

7) bílý cukr a sladkosti z něj = NE ! Sladké můžeme, ale jen to zdravé. Med, ovoce, přírodní...:-) A především dopoledne. Cukry podporují zaplísnění organismu. Kvasí ve střevech = plynatost, nadmutí břicha.

8) jíst především čerstvě uvařené jídlo, dělenou stravu. Chudé jídlo ! Ne si v žaludku dělat mix ze všeho. Pak neví jak to má trávit a přetěžuje se.

10) vlákninu - psyllium, otruby, vločky - čistí střeva, usazené toxické ložiska. (kupované müsli raději ne - je chemicky dochucované a z "bílého" cukru)

     Jako snídaně je to nejrychlejší a nejlepší ! Jen zalijete horkou vodou a za 5 min. hotovo. (nejlepší jsou pohankové a dodat pšeničné klíčky)

11) koření - prohřívá a pomáhá trávit. (kari, skořice, česnek, cibule, křen...)

12) odkyselovat se - citronovou vodu po ránu, zeleninové vývary.

13) Dostatečně pít. Hlad je často jen "žízeň". Nedostatek tekutin. (zcvrkávají se ledviny, vysušuje tělo, bolí hlava)

     Budeme pak méně jíst a nebudeme mít problémy s nadváhou.

14) denně Ananas - enzymy v něm pomáhají trávení. Dokonce tyto enzymy (jako jediné) pomáhají odstraňovat mrtvou tkáň.

 

snídaně - v létě čerstvé, zralé ovoce. Můžeme i med. Obilné kaše. (řídké, ve vodě, neochucované nejlépe). V zimě vařené ovoce - domácí čerstvé kompoty.

oběd - především polévka ! Polévka je grunt, říkala babička. A je to pravda. Dostatek tekutin,jinu, zaručí správné fungování buněk, orgánů, krve.

večeře - lehké. nejpozději v 19 hodin. Preotože spát by jsme měli jít ve 22 hodin a musíme bý už vytrávení, ale ne ještě hladoví.