Játra-očistná kůra

MUDr. Josef Jonáš

je výrazný představitel detoxikace v České republice a jeho metoda se proslavila po celém světě. Ve své knize "Praktická detoxikace" doporučuje  tuto očistnou kúru. Toxiny vznikající v jaterních a žlučových ložiscích velmi výrazně ovliňují také okolní zažívací orgány. Tedy slinivku, žaludek a střeva. 

K jaterní očistné kúře, která detoxikuje jak žlučové cesty, žlučník, tak i tenké a tlusté střevo, prokazatelně dokáže odstraňovat cholesterolové usazeniny, budete potřebovat jen ochotu udělat v sobě důkladný pořádek, vytrvalost a volný víkend.

Kupte si:

  • Glauberovu "slanou" sůl (Síran sodný-Na2SO4) , nebo Epsomskou "hořkou" sůl. (Síran hořečnatý-MgSO4) (kupte na internetu, nebo v lékárně. V lékárně ale nesmíte říci Epsomská sůl, ale síran hořečnatý.  Ten vám prodají, Epsomskou sůl ne.)
  • Olivový olej (ochutnejte ho aby vám chutnal. Starý je hořký a má pachuť)
  • 4 grapefruity
  • 100% jablečnou šťávu, mošt. 
  • Jablka a ovoce

držte se přesného harmonogramu:

ČTVRTEK

Jezte pouze ovoce. Především jablka. Udělejte si ovocné saláty. Pokud budete mít večer nesnesitelnou chuť i na něco co není sladké, můžete i zeleninu. Nejlépe okurek.

PÁTEK

  • do 14:00 pijte pouze jablečnou šťávu, a to v minimálním množství 1 litr.
  • Mezi 14:00 až 18:00 nic nejezte ani nepijte ! Je to nesmírně důležitý bod, který nelze opomenout.
  • Mezitím si připravte roztok ze 4 lžic Glauberovy soli a 0,6 l vody. Roztok dejte do lednice. Jedna dávka činí 1,5 dcl, roztok tedy vystačí přesně na 4 dávky. (1 lžíce na cca půl hrnku)
  • V 18:00 vypijte první hrnek solného roztoku (150 ml) . Nic nejezte ani nepijte.
  • Ve 20:00 vypijte další hrnek soli. Opět nic nejezte ani nepijte.
  • Ve 21:45 vezměte 0,5l lahev. Nalijte do ní 200 ml olivového oleje pokojové teploty. Přilijte k němu 200 ml čerstvě vymačkané šťávy z grapefruitu. Lahev uzavřete a pořádně jí protřepejte, aby se tekutiny spojily.
  • Před 22:00 si dojděte na toaletu a ve 22:00 vypijte připravený nápoj. Nápoj vypijte do pěti minut (ve stoje). Ihned po vypití jděte spát. Lehněte si na pravý bok. Pod pravé žebro na místo, kde jsou játra, položte nahřátý termopolštářek, nebo termolahev. Alespoň 20 minut buďte v absolutním klidu a snažte si představit, jak se vaše tělo čistí. 

  SOBOTA

  • V 8:00 vypijte třetí dávku hořké soli. Odpočívejte. Ve WC můžete sledovat počet žlučových "kamenů" kuliček.
  • V 10:00 poslední dávka soli.
  • Ve 12:00 můžete začít opatrně jíst. Lehce stravitelné jídlo. Rýži, polévku, ovocnou šťávu. Zbytek víkendu odpočívejte.

Na co je třeba se připravit?

  • Před jaterní očistnou kúrou je vhodné udělat ledvinovou detoxikaci. (Jančův ledvinový čaj)
  • Na očistu se dobře psychicky připravte. Nic nedělat násilím. Tělo se jinak zablokuje a jedy neodchází spodem, ale vrchem. (otrava=je nám špatně. Stejně jako při otravě alkoholem)
  • Od začátku očistné kúry si mažte konečník vazelínou, nebo olejem, mastí, abyste přešli podráždění. (odchází koncentované kyseliny)
  • Počítejte s možnou nevolností a lehkým průjmem. 
  • V sobotu od 9:00 spolu se stolicí odcházejí také žlučové kaménky (zelené tukové shluky) a cholesterolové lupínky (smetí).
  • A rada na závěr: Nikdy nepraktikujte žádnou očistnou kúru, jste-li nemocní a tělo je oslabené.
  • ....................................................................................................................
  • Pokud nesnesete olivový olej s grepem, tak ho nepijte a uděláte si jen odkyselující kůru střev. Nebo olej po lžících a grepem zapít. Stačí i menší množství. Pro mě stačí jen 4 lžíce a efekt je perfektní. Důležité je - žádné násilí, aby se vám neobrátil žaludek.
  • Důležité je především vyčistit střeva. Pro podporu projímacího efektu (někdy se nechce spustit) je dobré prohřívat břicho a bedra. Cvičit.
  • Pro mne je velmi zatěžující pití projímadla (soli). Proto piji jen 3 dávky (po 250 ml - jeden hrnek)
  • Pokud se nechce spustit projímací efekt, může to být z důvodu, že je projímadlo slabé. U mě to tak bylo. Proto jsem začal používat koncentraci, která se míchá v lékárně. (20% roztok) Tedy 200g na 1l, nebo 30 lžic na 1l. (7 lžic na jeden hrnek)
  • Aby jsem si ulehčil pití soli, tak si do hrnku vymačkám citron, a potřu jazyk citronem. Citron mě nikdy tak moc nechutnal !:-D