Minerály organické a anorganické

Minerální látky jsou stavební prvky a jsou velmi důležité pro správnou činnost těla, chemické reakce a pochody. 

Tuto informaci známe všichni, ale neuvědomujeme si, co to přesně obnáší.
Minerály v těle necítíme, nebolí, tak nás ani nijak netrápí jestli jich je nedostatek, nebo nadbytek.
Občas prostě šáhneme po tabletách a nějaké "vyvážené" minerály doplníme. A v tabletách jsou většinou ukryty právě minerály anorganické, které jsou nejlevnější, nezkazitelné a tudíž zisk z prodeje vysoký a s minimem starostí a nákladů.
Ale tak jako nám škodí nedostatek, tak nám může škodit i nadbytek minerálů. 
Pokud máme nedostatek, nebo nadbytek určitých minerálů, neprobíhají v těle chemické reakce, tak jak by měly.
Například sodík. Když ho máme nedostatek, nemůžou se dostat přez buněčnou membránu živiny do buňky a buňka strádá 
a nepracuje jak má. V globálním měřítku člověk ztrácí energii. Je unavený. 
Pokud je ho nadbytek vede to naopak k zadržování vody v těle a člověk začíná být "opuchlý" oteklý, celulitidový, zavodněný.
Toto platí o všech minerálech, proto bychom neměli doplňovat minerály naslepo. Je lepší udělat si jasno, co v těle mám a nemám, co to pro mě znamená, tzn. proč a jak funguje mé tělo a cíleně tento stav zregulovat. 
Toto lze velmi přesně zjistit  diagnostikou z vlasů. 
(z krve se dá zjistit jen momentální, okamžitý stav, který může být za hodinu úplně jiný. Také některé minerály nejsou v krvi, ale ukládají se jen v tkáních)
 
Ale aby to nebylo tak jednoduché musíme si navíc i uvědomit rozdíl mezi organickými a anorganickými minerály.
Anorganické minerály jsou "kameny", nerosty. Tyto látky dokáží přirozeně, v přírodě, přijímat a využívat pouze rostliny. Rozpuštěné ve vodě. (takže i minerálky jsou vhodné spíše na zalévání)
Člověk je ale vyšší živočich, a tak tyto látky přijímá a dokáže využít jen z rostlin, nebo jiných živočichů.
Nemáme kořeny. Nemůžeme se zasadit do hlíny a růst. Abychom přežili, musíme přijímat hodnotnou potravu. Z rostlin či živočichů.
Proto i tyto minerály naše tělo nedokáže zpracovat. Pokud je do těla přijmeme, zapříčiňují pro naše tělo další zátěž.
Musí se z těla vyloučit !  Ale většinou pro oslabený vylučovací a detoxikační systém tyto látky v těle zkrystalizují,  sanitrují.
Určitě to znáte z koupelen, jak těžce se čistí o zbavuje tohoto nánosu. Z vodovodního potrubí to jde ještě hůř.
V těle je to podobné. 
Vápníkem se zanáší cévy. Vznikají tromby, křečové žíly. A stejný proces se děje nejen na povrchu, ale i uvnitř těla. 
Na "méně" vyditelných místech. Třeba na mozku, nebo srdíčku a můžou být příčinou mnoha obtíží. 
Od bolestí hlavy (špatného prokrvení), srdeční slabosti a arytmii po mrtvici, nebo infarkt.
Ale tyto "odpady" se ukládají i v jiných částech těla.
V ledvinách jako písek a kamínky, čímž dále snižují jejich čistící schopnost (ucpávají sítko - zvyšuje se krevní tlak), 
nebo ve žlučníku (navázané na cholesterol, který brání právě zavápnění cév). 
Tyto orgány pak dráždí (stresují) a zhoršují dále jejich funkčnost. A když máme zánět žlučníku, tak ho prostě vyřízneme. Ale problém proč se žlučník takto ucpal se neřeší. A tak se problém pomalu zhoršuje, ale projeví se na jiné části těla.
Odpadní látky se ukládají v kloubech, ve střevě, prostě kde to jde, kde to ještě lze. A časem se to někde nějak projeví. Nějakou nemocí.
 
Organické minerály, které naše tělo přirozeně získává z potravy jsou pro náš organismus využitelné. 
Nejsem chemik, a tak nerozumím termínům pravotočivosti a levotočivosti látek, nebo energetickými částicemi, ionty ovlivněná živost, zpracovatelnost stejné chemické sloučeniny. Ale líbilo se mi přirovnání, které mě vedlo k zamyšlení. 
"Chemická látka je klíč a zámek je proces, který musí vykonat.
Ale i když budete mit stejný klíč, minerál, zastrčíte ho do zámku ale otočíte v protisměru, tak neodemknete. 
Neuděláte činnost kterou je potřeba, pro kterou je klíč, minerál, určen."
 
Výživa
Nejvíce minerálů je v zelenině a ovovci a jejich nedostatek v těle je zapříčiněn tím, že máme nevhodnou skladbu stravy. 
Velmi malým příjmem zeleniny a ovoce, ořechů a vysokým příjmem "chemických" pochutin. Nedostatek "doháníme" přijímáním chemických vitamínů.Tablet.(jejich vstřebatelnost přes střevní stěnu je cca 30% - podle stavu střeva. Zbytek musí tělo vyloučit ! 
Pokud se zaměříme na zvýšení příjmu harmonické stravy, časem, pomalu se bude náš stav zlepšovat.
Například jsme přesvědčováni o potřebě vápníku z jogurtů.
V jogurtech je organický vápník. Tělo ho dokáže velmi dobře přijmout. Ale aby se vstřebal a navázal do kostí a tkání potřebuje synergické působení hořčíku a vitaminu D. Tyto látky ale jogurt neobsahuje, a tak je tělo musí dodat ze svých zásob.
Takže dochází ke snižování hladiny hořčíku v těle a následným křečím. Proto je důležité dbát na harmonii ! Například dodat hořčík, který je vysoce obsažem třeba v semenech(vlašské ořechy) nebo v čokoládě, banánech.
V čínské medicíně je výživě věnována velká pozornost. Jaká chuť, nebo jaká barva potravy působí na určité orgány.
A také zde platí že jemné působení pomáhá, ale přetěžování (nadbytek určité potravy) škodí.
Například :
- bílé potraviny a pikantní chuť pomáhají plicím. 
Křen - ten pěkně protáhne dýchání. Celer - velmi  zemitá kořeněná chuť - silně zásadotvorný !
- červené a kyselé pomáhají srdci.
Višně, třešně, červená řepa, meruňky - vysoký obsah draslíku, který je důležitý pro správnou činnost srdce.
- zelené a hořké pomáhá játrům
Na jaře čerstvé rostliny. Medvědí česnek(proti parazitům - jaterní imunita), Kopřivy(čistí krev), Chlorellu(chlorofil - rostlinn obdoba hemoglobinu). Tyto potraviny dodávají minerály, které se uskladňují v játrech a jsou důležité pro krev, kterou játra tvoří a uskladňují.
Hořké věci stahují. Nejen v puse a střevech ale i cévy.
- žlutá barva a sladká chuť - pomáhají slezině a slinivce. 
Proto nadbytek sladkostí, brambor vede k cukrovce a špatnému štěpení cukru v buňkách. A samozřejmě k nadváze.
Naopak ořechy, pohanka, jáhle pomáhají.
- černá a slaná chuť pomáhají ledvinám.
Právě sodík je velmi důležitý pro vodní hospodářství v buňkách, v těle.
 
Tto zásady jsou velmi jednoduché a je snadné se jimi řídit. Nejúčinnější jsou jednoduché věci.
Přeji Vám hodně zdraví a radosti. Ať vám chutná jak jídlo, tak i život.
 
Jarmil Hellinger