https://www.aromafauna.cz/User_Files/files/4fba5f87ab6c7Aromka_2_2012_komplet__web.pdf

Acydóza, zakyselení těla

Při boji proti kyselinám v těle se nejčastěji používá metoda kompenzace, tedy dodávání solí. Pro tuto metodu je nejlevnější a nejrychlejší podávání tablet především s anorganickými minerály. Překyselení organismu je velmi škodlivé, a proto je důležité dodat minerály, aby se toto překyselení co nejrychleji zneutralizovalo. Je to velmi rychlá cesta k odstranění tohoto problému. 
Ovšem každá rychlá a  jednoduchá cesta nevede často k nejlepšímu cíli. 
Samozřejmě, když máme kyselinu, nejrychleji ji zneutralizujeme, když do ní vysypeme vápno. Vznikne "neutrální" substance, odpad. 
Ve vnějším prostředí, v továrnách, tuto hmotu vylejí někde na skládku a nechají na přirodě ať si s tím poradí.
Ale co se stane uvnitř našeho těla? Předpokládám, a obávám se, že naše tělo udělá to stejné. 
Nemá šanci ani kapacitu vyloučit z těla najenou vzniknuvší velké množství odpadu. A navíc ve formě, která lze jen těžce zpracovat. A tak ho někde uloží. A jak je něco někde uloženo, usadí se to. A aby se to mohlo opět zpracovat, musí se s tím zahýbat. 
A to už tělo samo nedokáže. Nemusí. Teď to nebolí, tak to neřeš ! Takže opět v těle vzniknou další skládky, odkladiště. 
A to jsou časované bomby našich budoucích potíží. :-( 
 
Problém zakyselení je podle mých zkušeností a dle modrosti čínské medicíny především problém ledvin a stravování.
1) Ledviny - tvoří moč. Tedy odstraňují z těla kyselinu močovou. Samozřejmě i další kyseliny a toxické látky.
Většinou si myslíme, že když nás něco nebolí, tak je to v pořádku. NENÍ TO PRAVDA ! 
Naše tělo má velmi účinné mechanismy, které utlumují bolest. Pomocí hormonů. Dělá to automaticky z obranných důvodů.
Navíc vnitřní orgány nemají žádné nervy, které by nám signalizovaly nějakou bolest. 
Cítíme až zánět(horkost), který zasáhne i okolní tkáň. Ale ledvinový problém je většinou především problémem chladu.
(ledviny jsou dle TČM nejvíc JIN orgán, tedy nechladnější) Cokoli v přírodě  zchladíme, zpomalíme. (od atomární úrovně)
Tak i ledviny jak slábnou zpomalují svoji činnost. Méně pracují, méně filtrují a zakyselení je přirozený důsledek.
 
2) Výživa - Již před 4 000 lety čínští taoisté zjistili - sladká chuť zakyseluje, kyselá chuť zeslazuje.
Za zakyselení vděčíme tedy především nadbytku sladkostí a za skoro úplnou nepřítomnost kyselé chuti a hořčin v naší stravě.
Sladkosti dodávají velmi rychlou energii, která se musí rychle spálit.(glykemický šok a úder na slinivku) 
Tento rychlý proces vytvoří rychle velké množství odpadních látek, zplodin. Kyselin. 
Tak jako v motoru auta se spaluje palivo (uhlovodíky) a vznikají zplodiny, které odchází z motoru výfukem, 
v buňkách se spalují cukry (uhlovodany), které musí také odejít z těla pryč.
 
Hořčiny podporují správné trávení. Proto lidé vymysleli různé lektvary a nápoje, které podporovaly trávicí proces. 
Tvorbu trávicích šťáv a enzymů. 
Od aperitivů před jídlem počínaje, např.Cinzano, po Fernet, Becherovku a  pivo po těžce stravitelných jídlech.
Proto za jediné trvalé řešení problému zakyselení považuji změnu stravovacích návyků. 
Včetně rychlosti přijímání jídla.(tráví se již v ústech)
 
Krátkodobé cesty pomocí kompenzace různými tabletami s minerály vede k opětovnému návratu, recidivě tohoto stavu.
Navíc neřeší problém ledvin, které budou i nadále málo pracovat a vylučovat tyto kyseliny nedostatečně.
Dle Ajurvédy je k nápravě zdravotního problému potřeba 1/10 času, po který vznikal. 
Takže pokud máme stravovací zlozvyky desítky let, očekávejme dlouhou cestu k nápravě. Ale tak je to v pořádku.
 
Problém zakyselení tedy není v nedostatku minerálů. Máme dostatečně hodnotnou stravu.
Problém je především ve správné skladbě přijímaného jídla a vyvážených hodnotách těchto stavebních prvků.
Například vápníku mají lidé, kteří jedí hodně mléčných výrobků nadbytek, ale kvůli nadbytku vápníku jim chybí hořčílk. 
Jiní lidé hodně solí a mají nadbytek sodíku, jiní ho mají ze strachu ze soli nedostatek.
Žádná doporučená dieta a správná strava nemůže platit hromadně pro všechny. Každý máme jiný problém a jiný metabolismus.
Takže doporučení typu "jezte více zeleniny a nejezte maso" je správné jen do určité míry. Má motivovat ke zlepšení pestrosti stravy. Ale pro konkrétního člověka může být určitá zelenina nevhodná a určité maso naopak zdravé.
Tyto informace ale většinou neznáme a tak se dlouhodobě potýkáme se svými zdravotními problémy.
Přeji vám hodně zdraví a důslednost a vytrvalost při změně životního stylu.
 
Jarmil Hellinger