Acydóza - zakyselení a nadváha

 

Při boji proti acydóze se využívají hlavně anorganické minerály. Překyselení organismu je velmi škodlivé, a proto je důležité dodat minerály, aby se toto prokyselení co nejrychleji zneutralizovalo. Je to velmi rychlá cesta k odstranění tohoto problému. 
Ovšem každá rychlá a  jednoduchá cesta vede do pekel. 
Samozřejmě, když máme kyselinu, nejrychleji ji zneutralizujeme, když do ní vysypeme vápno. Vznikne "neutrální" hnota, odpad. 
Ve vnějším prostředí, v továrnách, tuto hmotu vylejí někde na skládku a nechají na přirodě ať si s tím poradí.
Ale co uvnitř našeho těla? Předpokládám a obávám se, že naše tělo udělá to stejné. 
Nemá šanci ani kapacitu vyloučit z těla najenou vzniknuvší velké množství odpadu. A tak ho někde uloží. 
A jak je něco někde uloženo, usadí se to. A aby se to mohlo opět zpracovat, musí se s tím zahýbat. A to už tělo samo nedokáže. Nemusí. Teď to nebolí, tak to neřeš ! Takže opět v těle vzniknou další skládky. Blokády. Neprůchodnosti, které zpomalují regeneraci.
A to jsou časované bomby našich budoucích potíží. :-( 
 
Problém zakyselení je především problém ledvin a stravování. Vylučování kyselin a nedodávání kyselin.
1) Ledviny - tvoří moč. Tedy odstraňují z těla kyselinu močovou. Samozřejmě i další kyseliny a toxické látky.
Většinou si myslíme, že když nás něco nebolí, tak je to v pořádku. NENÍ TO PRAVDA ! 
Naše tělo má velmi účinné mechanismy, které utlumují bolest. Např. pomocí hormonů. Dělá to automaticky z obranných důvodů.
Navíc vnitřní orgány nemají žádné nervy, které by nám signalizovaly nějakou bolest. 
Cítíme až zánět(horkost), který zasáhne i okolní tkáň. Ale ledvinový problém je většinou především problémem chladu.
(ledviny jsou dle TČM nejvíc JIN orgán, tedy nechladnější) Cokoli v přírodě  zchladíme, zpomalíme. (od atomární úrovně)
Tak i ledviny jak slábnou zpomalují svoji činnost. Méně pracují, méně filtrují a zakyselení je přirozený důsledek.
 
2) Výživa - Již před 4 000 lety čínští taoisté tvrdili. Sladká chuť zakyseluje, kyselá chuť zeslazuje.
Za zakyselení vděčíme tedy především nadbytku sladkostí a za skoro úplnou nepřítomnost kyselé chuti potravin v naší stravě.
Sladkosti dodávají velmi rychlou energii, která se musí rychle spálit. Tento rychlý proces vytvoří rychle velké množství odpadních látek, zplodin.Kyselin. Tak jako v motoru auta se spaluje uhlovodíky (palivo) a vznikají zplodiny, v buňkách se spalují uhlohydráty (cukry)
Kyselá a hořká chuť podporuje správné trávení. Proto lidé vymysleli různé lektvary a nápoje, které podporovaly trávicí proces. 
Tvorbu trávicích šťáv a enzymů. 
Od aperitivů před jídlem počínaje, např.Cinzano, po Fernet, Becher, pivo po těžce stravitelných jídlech.
Proto za jediné trvalé řešení problému zakyselení považuji změnu stravovacích návyků. 
Včetně rychlosti přijímání jídla.(tráví se již v ústech)
Krátkodobé cesty pomocí kompenzace různými tabletami s minerály vede k opětovnému návratu, recidivě tohoto stavu.
Dle Ajurvédy je k nápravě zdravotního problému potřeba 1/10 času, po který vznikal. 
Takže pokud máme stravovací zlozvyky desítky let, očekávejme dlouhou cestu k nápravě.
 
Problém zakyselení tedy není v nedostatku minerálů. To je až důsledek.
Například vápníku máme většinou nadbytek, protože jíme hodně hodnotnou stravu. Hodně mléčných výrobků. Vápník se ale nevstřebá do kostí, protože je nedostatek jiného prvku (hořčík), který je k tomu potřeba, a který nevyváženou stravou nedodáváme. Je už vyčerpán. To je zřetelné hlavně u osteoporózy.
A díky nevyrovnané stravě chybí i jiné minerály, které jsou potřeba k synergickému působení. K aktivaci a využitelnosti.