Výživa, dieta

Existují lidé, kteří mají velmi "nezdravou" stravu se dožívají ve zdraví vysokého věku a lidé se zdravou výživou umírají mladí !

Jsou lidé, kteří jedí velmi hodně a přesto jsou štíhlí, existují jiní, kteří jedí velmi málo a přesto přibývají na hmotnosti.

 

 

Diety - která je správná?

Všeobecné rady vedoucí k zlepšení způsobu stravování jsou správné. 
Většinou se stravujeme tak špatně, že jakákoli změna k lepšímu je dobrá. 
 
To ale neznamená, že univerzální "doporučovaná" dieta je vhodná, správná, právě pro mě, pro mé tělo.
Každý jedinec je individuální, má specifický metabolismus. Každý jsme jiný.
Proto by měla být dieta cílená. Diagnosticky zjistit (např.diagnostikou z vlasů) jaké minerály nám v těle chybí, kterých máme nadbytek 
a jakým způsobem to ovlivňuje fungování, činnost, našeho těla. Jakým způsobem musí pracovat a jak tedy i tráví a přijímá energii do těla.
Zda máme rychlý metabolismus, či pomalý.(proto může být vhodná dieta pro zpomalení rychlosti štěpení energie třeba bůček)
 
V ajurvédě jsou lidé rozděleni do tří typů. 
1)Kapha -"Býk" - těžkopádný, vytrvalý - potřebuje těžkou výživnou potravu, třeba jen jednou denně.(dřevorubci, sedláci)
2) Pita - průměrný typ - jí asi 3x denně
3) Vata - "Víla" - křehká, rozkolísaná - Jí (zobe) často a jen nektar (lehká jídla). Ovoce a zeleninu. Lehké a sladké. (umělci, vědci)
 
V čínské medicíně se doporučují potraviny pro léčbu jednotlivých orgánů. A podle orgánů určujeme i typ člověka. (depresivní, bledý plicař, opuchlý baculatý slezinář, vzteklý, horkokrevný žlučníkář...) Jejich jídelníček musí být rozdílný !
Pro posílení plic, dýchání - pikantní chuť. Bílá barva potravin. Třeba křen, cibule. To pěkně protáhne nos i plíce. Zvlhčí nos i plíce.
Pro posílení sleziny, trávení a imunity - sladká chuť. Žluté potraviny. Ale přitozená sladká chuť. Třeba med, datle, jáhly. Ne cukr, který slinivku naopak poškozuje ! (velký náraz) Žluté potraviny jsou obiloviny (ne pečivo, které zakyseluje), Kari, skořice, zázvor.
Pro posílení ledvin - slaná chuť. Černá barva. Třeba sojová omáčka. Ne sůl, která škodí stejně jako cukr. (působí jako drogy=navykové)
Sůl (zadržuje vodu) zavodňuje  organismus. V zimě se proto dává zvěři.
 
Jezte čerstvou potravu, hodně ovoce a zeleniny.
1) Trávení a vstebávání potravy zajišťují z 80% probiotické mikroorganismy. 
Antibiotika ničí naši imunitu - tělu prospěšné bakterie. (ničí je stejně jako ty škodlivé)
Proto je nutné pro správný metabolismus a vstřebání živin jíst čerstvé, "rychle zkazitelné" potraviny. 
Můžeme sledovat jak rychle a do jakého stavu dostanou bakterie potraviny v obchodě či kuchyni. 
Do takového stavu se dostane potrava i ve střevě. 
Enzymy jsou katalyzátory, urychlovače trávicích procesů.
TRVANLIVÉ mléko NE. Dlouho trvá než ho bakterie stráví a "zkazí" a vznikne odporná hořká hmota. 
ČERSTVÉ mléko  rychle zkysne. Vznikne kvalitní acidofilní mléko, plné probiotických kultur.
Miminka, která pijí přímo ze zdroje jen to nejkvalitnější, nejčerstvější mléko, které se rychle a dobře tráví. 
Miminka krásně voní po mléce a rychle rostou. 
Ovoce a zelenina jsou přirozeně zásadotvorné a dodávají vlákninu pro správnou peristaltiku (posunovací pohyb) střev.
 
2) Úprava Ph  v trávicím systému.
Probiotické kultury příznivé pro náš organismus, tzn. které tráví potravu na živiny, 
potřebují ke svému optimálnímu životu a množení určité střevní prostředí. Ph. 
Když si představíme střevo jako živou zahrádku, tak si musíme uvědomit, že tak jak se o tuto zahrádku budeme starat, tak bude i vypadat.
Pro zdraví nepříznivé bakterie, tzn. ty, které rozkládají potravu na metabolity, jedy, které jsou užitečné pro tyto bakterie, ale pro člověka jsou toxické, jsou toxické a nepříznivé i pro naše probiotické kultury.
Mezi těmito bakteriemi probíhá válka. Záleží jen na člověku, zda si bude udržovat vhodné prostředí a ph pro naše spojence.
Ty co mají příznivější prostředí se rychleji množí a přirozeně vytlačí ty druhé.
Dodávat probiotika v jídle nemá příliš smysl. Pokud je dodáme do nepříznivého, kyselého prostředí, stejně zhynou.
Mnohem účinnější je úprava Ph střeva a vyléčení oslabených sliznic, kde se přirozeně množí zánětlivé ložiska "škodlivých" bakterií.
Proti zánětům je vysoce účinná Aloe Vera a Chlorella.
Úprava Ph -
Chlorela, Chlorofil a zelený ječmen, zásadotvorné potraviny, zelenina, ovoce. Silně protizánětlivé.(zánět = poleptaná tkáň)
Kvasnice(houby) - rychle se množí a vytlačí nepříznivé houby, plísně. Prostě je vyhladoví. 
A neúčinkují na ně bojové látky, mykotoxiny, penicilin, které jsou velmi účinné na všechny bakterie.(i na probiotické kultury)
 
Sladké - zakyseluje (Cukr = kyseliny v žaludku + plísně)
Cukr dodá nejrychleji a nejvíce energie. Tento nadbytek vede k rychlejší stavbě svalů a tuků. Svalovina (i orgánová) je proto řídká (volná, měkká) s malou výkonností. Slabá výkonnost organismu vede k změkčilosti, bolestínskosti. Vede k ustupování a obcházení problémů. 
Zakyselují organismus.(spalování energie vždy produkuje odpadní látky, kyseliny)
Zakyselení organismu zapříčiňuje, činí potravu nestravitelnou (zkysnutí potravy). Ta kvasí a hnije (nadýmá). Vzniká příliš mnoho odpadních produktů, jedů, které tělo trvale zatěžují a přetěžují detoxikační orgány. Pomalu se tělo otráví. Z takto zkažené stravy přijme také málo živin. Tělo si proto žádá další a další potravu. (nadváha) Člověk se cítí slabý, otrávený, unavený, nic ho nebaví. :-(
Sladkosti jsou také hlavní příčinou plísní v těle. Plísně produkují mykotoxiny, které jsou pro organismus prudce jedovaté. Rakovinotvorné.
Dokonce ovlivňují i naši psychiku !
 
Kyselé - zeslaďuje organismus (probiotika, jogurty)
Potrava už je "natrávená" příznivě pro vstřebávání a nemůže se zkazit hnilobnými, kyselinotvornými procesy.
HořkéHořčiny stahují, posilují svalový tonus, jejich sílu. Tuhost. Jang. 
Zvyšují výkonnost vstřebávání živin a tělo tak potřebuje méně potravy pro nasycení.
Podporuje trávicí procesy, tvorbu trávicích šťáv. Proto se pijí před jídlem aperitivy, pivo, bylinné likéry atd...
 
Co děláme špatně a co zlepšit?
Jídlo nezapíjet chladnými nápoji. (srazí se tuky, které se pak nestráví a ukládají se) Ochlazují trávicí, štěpný oheň.
Zapíjet jídlo horkým čajem. Nebo zapít a prohřát alkoholem.(alkoholici se stali alkoholiky kvůli psychickým problémům, ne kvůli alkoholu. Utápí starosti)
Pohladit bříško, uvolnit napětí. Položit ruce a prohřívat. Nebo přiložit prohřívací polštářek.
Jíst pomalu a vychutnat si ho. Proslinit. (sliny obsahují lactobacily, které upraví potravu do zásaditější a správně stravitelnější podoby)
Po jídle siesta. Klid na trávení. Když ho nemáme, raději nejíst. nebo jen něco opravdu lehkého.